Cukrzycowa Bonanza, cz. I
Jak wszystkie inne wyniszczające choroby, cukrzyca to także kwestia pieniędzy – Wielkich Pieniędzy. Epidemia cukrzycy jest bonanzą Przemysłu Opieki Zdrowia [POZ].

Cukrzyca przynosi miliardy dolarów do kufra POZ. Światowa sprzedaż leków na cukrzycę w 2008 wynosiła $27.3 mld, w 2013 już $41 mld,
i oczekuje się, że w 2016 przekroczy $55 mld. Cukrzyca jest jednym z
głównych składników „dochodowych chorób”, który przyczynia się do
rozwoju globalnego POZ.
Ameryka ma dominujący udział w globalnym rynku cukrzycowym, z $21 mld w sprzedaży leków i kosztem całkowitym dla społeczeństwa $198 mld – co oznacza $198 mld dochodu dla POZ. I sektor cukrzycowy przemysłu, oczekuje się, podtrzyma wzrost dwucyfrowy.
Ocenia się, że na świecie jest ponad 347 mln diabetyków – prawie 8-krotny skok od 1985. Jak mówi Światowa Fundacja Diabetyczna, prawie 4 mln
osób umierają corocznie z powodu zaburzeń poziomu cukru we krwi.
Cukrzyca jest szósta przyczyną śmierci w Ameryce (w oparciu o liczbę
aktów zgonu, NIDDK) – uzasadniona niska cena dla Wielkiej Nagrody dla
Wielkiej Farmy!
Ale z udziałem setek mld dolarów dla
Wielkiej Farmy, cukrzyca także otwiera drzwi dla innych głównych
przynoszących dochody wyniszczających chorób. Cukrzyca prowadzi do nadciśnienia, choroby serca, raka, choroby nerek i mnóstwa innych komplikacji – każda z nich kluczowa w ściąganiu od społeczeństwa miliardów dolarów do głębokich kieszeni POZ.
Czy naprawdę oczekujesz by POZ pozwoliła na redukcję dochodów w setkach miliardów dolarów i zniknięcie cukrzycy?
Zrozumienie cukrzycy
Cukrzyca (diabetes mellitus)
występuje kiedy organizm nie może prawidłowo przetwarzać pokarmu,
zwłaszcza glukozy, na energię potrzebną do wykonywania codziennych
czynności. Jest tak dlatego, że występuje zaburzenie procesu metabolizmu
glukozy. Substancją odpowiedzialną za metabolizm glukozy jest insulina.
Na początku cukrzycy organizm albo nie może wytwarzać insuliny (typ 1),
albo nie może wykorzystywać wytworzonej insuliny (typ 2). Wynikły z
tego podwyższony poziom cukru we krwi prowadzi do różnych poważnych komplikacji i chorób.
Cukrzyca występuje we wszystkich grupach
wiekowych, ale najbardziej powszechna jest wśród osób w wieku średnim
lub starszym. Spośród wszystkich grup wiekowych, otyłe osoby mają
większe ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Rola insuliny:
Insulina to hormon peptydowy składający się z 51 aminokwasów. Produkują ją beta-komórki w
komórkach Langerhansa w trzustce. Insulina zmusza komórki w nerkach,
mięśniach i tkankach tłuszczowych do pobierania glukozy ze krwi,
odkładając ją jako glikogen w wątrobie i mięśniach, i zatrzymując
wykorzystywanie tłuszczu jako źródła energii – komórki nie mogą
wykorzystywać glukozy bez insuliny.
Każda komórka organizmu do
funkcjonowania potrzebuje energii. Głównym źródłem energii organizmu
jest glukoza, cukier prosty powstały z trawienia pokarmów zawierających
węglowodany (cukry i skrobia). Glukoza z przetrawionego pokarmu
cyrkuluje we krwi jako gotowe źródło energii dla każdej potrzebującej
jej komórki.
Insulina przymocowuje się do receptora na zewnątrz komórki i działa jak klucz
do otwierania drzwi do komórki, przez które wchodzi glukoza. Część
glukozy może zostać przetworzona na skoncentrowane źródło energii jak
glikogen lub kwasy tłuszczowe i odłożona do wykorzystania w przyszłości.
Kiedy nie produkuje się wystarczającej ilości insuliny, albo kiedy te
drzwi nie rozpoznają już insulinowego klucza, glukoza
pozostaje we krwi i nie wchodzi do komórek – wtedy komórki są głodne.
Poziom glukozy we krwi wtedy zbytnio się podnosi, wywołując chorobę
znaną jako cukrzyca.
Wysoki poziom cukru we krwi – hiperglikemia:
Normalny poziom cukru we krwi na czczo
jest poniżej 110 mg/dl. Poziom wynoszący 126 mg/dl lub wyższy uważa się
za oznakę zagrożenia i zwiastuna diabetes mellitus.
Kiedy poziom cukru we krwi jest wysoki,
organizm usiłuje rozcieńczyć wysoki poziom glukozy we krwi – sytuacja
zwana hiperglikemia, poprzez pobranie wody z komórek do krwiobiegu, żeby
rozcieńczyć cukier i usunąć go z moczem. Nie jest niezwykłe żeby
diabetycy odczuwali stałe pragnienie, pili duże ilości wody i często
oddawali mocz, kiedy ich organizmy próbują pozbyć się nadmiaru glukozy –
czego rezultatem są wysokie poziomy glukozy w moczu.
Głód komórek:
W tym samym czasie kiedy organizm
usiłuje pozbyć się z krwi glukozy, komórki są głodne glukozy i wysyłaja
organizmowi sygnały by konsumował więcej pokarmów, czyniąc w ten sposób
pacjentów bardzo głodnymi. Żeby zapewnić energię głodującym komórkom,
organizm próbuje także przetwarzać tłuszcze i białka na glukozę. Rozkład
tłuszczów i białka na energię wymaga by we krwiobiegu powstawały
elementy kwasowe zwane ketonami. Ketony również wydalane są w moczu.
Kiedy we krwi tworzą się ketony, może
wystąpić sytuacja zwana kwasicą ketonową. Może być niebezpieczna dla
życia jeśli nieleczona, prowadzi do śpiączki i zgonu.
Komplikacje:
Po kilku latach wysoki poziom glukozy we
krwi uszkadza nerwy i naczynia krwionośne. To może doprowadzić do
komplikacji takich jak choroba serca i udar, choroba nerek, ślepota,
uszkodzenie nerwów i przewlekłe zapalenie dziąseł. Uszkodzenie nerwów i
naczyń krwionośnych może doprowadzić do poważnych infekcji kończyn
dolnych, wymagających amputacji skażonej kończyny.
Rodzaje cukrzycy
Są dwa główne typy cukrzycy:
- Cukrzyca typu 1 (IDDM)
- Cukrzyca typu 2 (NIDDM)
Typ 1 to insulinozależna Diabetes Mellitus
(IDDM). Jest to choroba autoimmunologiczna – występuje kiedy własny
system odpornościowy obraca się przeciwko własnej części. W typie 1
system odpornościowy atakuje wytwarzające insulinę beta-komórki w
komórkach Langerhansa w trzustce, i je niszczy. Wtedy trzustka nie może
produkować insuliny w ilości potrzebnej organizmowi.
Chociaż nie wiemy dokładnie co wywołuje
atak systemu odpornościowego na te komórki, to podejrzewamy, że
winowajcą są dwa czynniki: genetyczne i środowiskowe, takie jak wirusy,
narażenie na chemikalia, zła dieta i zły tryb życia.
Typ 2 to insulino-niezależna Diabetes Mellitus
(NIDDM). Jest najbardziej powszechną formą cukrzycy. W tym przypadku,
trzustka zwykle wytwarza wystarczającą ilośc insuliny, ale z nieznanych
(!) powodów, organizm nie może skutecznie wykorzystać insuliny –
sytuacja zwana insulinoopornością. Po kilku latach, reagując na
niewykorzystywanie jej przez organizm, produkcja insuliny ulega
znacznemu zmniejszeniu. Rezultat jest taki sam jak w przypadku cukrzycy
typu 1.
Kiedy nie ma wystarczającej ilości
insuliny, albo nie jest ona wykorzystywana do właściwych celów, glukoza
nie może dostać się do komórek organizmu – komórki nie rozpoznają już
klucza insulinowego i go ignorują. Kiedy glukoza zgromadzi się we krwi
zamiast w komórkach, komórki nie mogą funkcjonować poprawnie. To z kolei
prowadzi do niezwykle wysokiego poziomu glukozy we krwi – sytuacja
znana pod nazwą hiperglikemia.
Istnieje także trzeci typ cukrzycy, cukrzyca ciążowa,
która rozwija się tylko podczas ciąży. W Ameryce dotyka około 3-8%
ciężarnych kobiet. Choć zanika po urodzeniu dziecka, to kobiety te mają
40-60% ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w ciągu 5-10 lat.
Epidemia i jej szkodliwe skutki
Miliony osób przechodzą przez bramę cukrzycową w wyniku sytuacji zwanej stanem przedcukrzycowym.
Osoby z przedcukrzycą mają poziom glukozy we krwi wyższy od normalnego,
ale nie na tyle by zdiagnozowano ich diabetykami. Ta sytuacja zwiększa
ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, choroby serca i udaru. Przedcukrzyca
staje się bardzo powszechna w Ameryce. Departament Zdrowia USA szacuje,
że co najmniej 61 mln dorosłych w wieku 20 lat lub powyżej, miało
przedcukrzycę w 2012. Osoby te prawdopodobnie dotknie cukrzyca typu 2 w
ciągu 10 lat.
Nadciśnienie jest
jednym z najpoważniejszych problemów wywołanych przez wysoki poziom
insuliny we krwi. Insulina jest ważna w odkładaniu magnezu. Kiedy
komórki stają się oporne na insulinę, nie mogą składować magnezu, i
wycieka on z moczem. Magnez międzykomórkowy rozluźnia mięśnie i naczynia
krwionośne – niedobór magnezu sprawia, że naczynia krwionośne zwężają
się i sztywnieją. To wywołuje podniesienie się ciśnienia krwi. Dalej,
insulina powoduje również nadmierną retencję soli, co prowadzi do
retencji płynów, a to do nadciśnienia. Kombinacja tych dwóch faktów,
zwężenie naczyń krwionośnych i nadciśnienie są powszechnymi przyczynami
zastoinowej niewydolności serca.
Osteoporoza to kolejny problem wynikający z insulinooporności. Insulina to główny hormon
kontrolujący wiele hormonów anabolicznych takich jak hormon wzrostu,
testosteron i progesteron. W insulinooporności zmniejszony jest proces
anaboliczny. To z rozkazu tych hormonów wzmacniają się kości. Kiedy
brakuje tych hormonów hamuje się budowa kości. Pozostały wapń wydalany
jest z moczem – wywierając ekstra presję na nerki.
Z cukrzycą wiąże się także rak.
Wysoki poziom insuliny zwiększa proliferację komórkową. Jest to proces
powstawania raka – jego niekontrolowanego wzrostu. Przeprowadzono kilka
badań pokazujących, że jednym z najsilniejszych związków z rakiem piersi
i jelita grubego jest wysoki poziom insuliny.
Cukrzyca jest milczącym zabójcą.
Istotne jest rozpoznanie oznak cukrzycy na wczesnym etapie. Nieleczona
może wywołać wyniszczające choroby takie jak uszkodzenie nerek,
neuropatię – uszkodzenie włókien nerwowych, osteoporozę, choroby układu
sercowo-naczyniowego i raka.
Zrozum – to twoje zdrowie
Głównymi objawami
początku cukrzycy są: ciągłe pragnienie, wyjątkowy głód, zmęczenie,
utrata wagi, zawroty głowy, częsta potrzeba oddawania moczu, niewyraźna
wizja i wolno gojące się rany.
By ustrzec się przed atakiem cukrzycy,
musisz zrozumieć prawdziwe powody tego, że możesz stać się jej ofiarą – i
źródłem zysku dla POZ. Zrozumienie czynników odpowiedzialnych za
wywołanie cukrzycy pomoże ci się chronić, jak również zachować zdrowy
system metaboliczny insuliny.
Cukrzyca przynosi ogromne pieniądze
Wielkiej Farmie – a tobie tylko ból i cierpienie. Musisz zrozumieć tę
chorobę, poznać jej objawy, i szukać naturalnych remediów – żeby nie
mieć żadnych skutków ubocznych, a lepsze zdrowie.
Wiedza to potęga – musisz rozróżniać
dezinformację głoszoną przez chciwy POZ i fakty. To twoje zdrowie, i
twoja odpowiedzialność.
Cukrzycowa Bonanza, cz. II. Cukrzyca: prawdziwe przyczyny
Przypomnijmy z części 1:

Cukrzyca (diabetes mellitus)
występuje kiedy organizm nie może prawidłowo przetwarzać pokarmu,
zwłaszcza glukozy, na energię potrzebną do wykonywania codziennych
czynności. Jest tak dlatego, że występuje zaburzenie procesu metabolizmu
glukozy. Substancją odpowiedzialną za metabolizm glukozy jest insulina.
Na początku cukrzycy organizm albo nie może wytwarzać insuliny (typ 1),
albo nie może wykorzystywać wytworzonej insuliny (typ 2). Wynikły z
tego podwyższony poziom cukru we krwi prowadzi do różnych poważnych komplikacji i chorób.
W tej części skupimy się na zrozumieniu mechanizmu i przyczynach tej strasznej choroby.
Glukoza – źródło energii komórkowej
Nasz organizm składa się z
żywych komórek wymagających stałej dostawy energii do regeneracji i
wypełniania wyznaczonych im funkcji. Główne źródło energii dla komórek –
cukier prosty, pochodzi z trawienia pokarmu zawierającego węglowodany
(cukry i skrobia). Glukoza ze strawionego pokarmu cyrkuluje we krwi jako
gotowe źródło energii dla każdej potrzebującej jej komórki.
Insulina – metabolizm glukozy
Substancją odpowiedzialną za metabolizm
glukozy w organizmie jest insulina. Jest wytwarzana przez beta-komórki w
komórkach Langerhansa w trzustce. Insulina przymocowuje się do
receptorów na zewnątrz komórki i działa jako klucz do otwierania drzwi
do środka komórki, przez które wchodzi glukoza. Kiedy trzustka nie może
produkować wystarczającej ilości insuliny, albo kiedy te receptory nie
rozpoznają już insulinowego klucza, glukoza nie może wejść do komórek. W
tej sytuacji, kiedy komórki są głodne, glukoza gromadzi się we krwi,
powodując zbyt duże podniesienie się poziomu glukozy we krwi. To
nagromadzenie się glukozy znane jest pod nazwą cukrzyca – jest to bardzo
niebezpieczna sytuacja dla organizmu.
Prawdziwe przyczyny cukrzycy
Choć cukrzyca pustoszy nasz organizm, to
przynosi miliardy dolarów dla POZ. Ponieważ Przemysł Ochrony Zdrowia
[POZ] ma ogromny interes w tej chorobie, a media i agencja regulująca są
w jego kieszeni, dobre jest dogłębne i niezależne zbadanie przyczyn tej
choroby.
Główny winowajca – POZ
Z punktu widzenia POZ, cukrzyca jest nie
tylko wynoszącym $200 mld składnikiem zysku, jest także narzędziem
otwierającym drzwi dla innych chorób przynoszących wielkie dochody.
Cukrzyca prowadzi do nadciśnienia, choroby serca, raka, choroby układu moczowego
i wielu innych komplikacji – każda z nich instrumentalna w wyciąganiu
setek miliardów dolarów od społeczeństwa do głębokich kieszeni POZ.
Stosowanie leków na receptę jest jednym z
głównych przyczyn cukrzycy. POZ nawet tego nie ukrywa – wiele z jego
leków wymienia cukrzycę jako skutek uboczny leku. Jednym tego przykładem jest powszechna praktyka przepisywania syntetycznej insuliny w ‚leczeniu‚
stanu przedcukrzycowego, znanej jako trucizna dla trzustki – w wyniku
ataku tej trucizny trzustka w końcu przestaje wytwarzać własną insulinę –
powodując cukrzycę typu 1.
Jest wiele klas leków uznawanych za wywołujące cukrzycę – takie jak tiazydy, beta-blokery, kortykosteroidy, statyny, steroidy i inhibitory proteazy, takie jak rytonawir i pentamidyna.
Atypowe leki przeciwpsychotyczne
[Atypical Antipsychotics = AAP], znane jako przeciw-psychotyczne drugiej
generacji [SGA], takie jak Olanzapine (Zyprexa), Clozapine (Clozaril), Risperidone, Ziprasidone (Geodon), i Aipiprazole (Abilify)
znane są również jako zwiększające ryzyko cukrzycy. Pacjenci stosujące
te leki, jak pokazują dane POZ, prawdopodobnie w 50% zachorują na
cukrzycę.
Tłuszcz i cukier:
POZ nie jest jedynym w krucjacie
przeciwko twojemu zdrowiu, ma wsparcie wszystkich wspólników,
działających zgodnie ze sobą. Poprzez szkalowanie dobrych tłuszczów – udał im się sabotaż naszego systemu odpornościowego – zmniejszona konsumpcja dobrych tłuszczów, z czasem zmniejszyła ilość cholesterolu w naszym organizmie, czyniąc go bezbronnym wobec wszelkich chorób i infekcji.
Wyeliminowanie z naszej diety
promujących zdrowie naturalnych tłuszczów i olejów – naturalnie bogatych
w cholesterol, było głównym czynnikiem w rozwoju cukrzycy. Bezmyślna
konsumpcja złych tłuszczów – promowanych przez POZ jako „DOBRE TŁUSZCZE„, dalej pomagała POZowi.
Zamiast niezdolnością do metabolizmu
węglowodanów, według tradycyjnej klasyfikacji powstałej na początku XIX
wieku, kiedy niewiele było wiadomo na temat chorób metabolicznych lub
procesów metabolicznych, cukrzyca jest bardziej niezdolnością organizmu
do prawidłowego metabolizmu tłuszczów i olejów – to wynikało z
konsumpcji złych tłuszczów i olejów, które w rzeczywistości są szkodliwe
dla organizmu.
Ta niezdolność metabolizmu złych
tłuszczów powoduje skuteczność insuliny w metabolizmie węglowodanów – co
z kolei utrudnia metabolizm glukozy.
Rafinowany chemicznie (biały) cukier
jest substancją trującą. Nadużywanie cukru, zwłaszcza rafinowanego i
jego substytutów, czyni spustoszenie zdrowia układu metabolicznego
naszego organizmu. Gdy trzustka staje się wyczerpana ciągłym wymogiem
produkcji insuliny potrzebnej do przetworzenia całego cukru w ciepło i
energię, to w końcu działa wadliwie. Wtedy nadmiar cukru gromadzi się we
krwi. Bez wystarczającej ilości insuliny do przetwarzania glukozy,
organizm – na poziomie komórkowym, jest pozbawiony swojego podstawowego
źródła energii. W rezultacie odczuwasz głód, niezależnie od tego ile
jesz.
Cukier szybciej akumuluje się we krwi
niż organizm może go wydalić w moczu, i wtedy organizm staje się
dosłownie zatruty. To sprawia, że czujesz się zmęczony, słaby, masz
zawroty głowy i depresję – podatny na inne straszne choroby.
Substytuty cukru jak Aspartam (NutraSweet)
– tak głośno promowane przez POZ, są jeszcze bardziej niebezpieczne i
trujące niż cukier. One wywołują powolne ciche zniszczenie u tych
nieszczęśników, którzy nie odczuwają natychmiastowych niepożądanych
skutków tych trucizn, dlatego trzeba ich unikać.
Przemysł soft drinkowy to kolejny główny
sprawca wzrostu epidemii cukrzycy – wydaje się istnieć ciekawy sojusz
między POZ i handlującymi tymi drinkami. Kilka lat temu Amerykańskie
Stowarzyszenie Diabetyczne (ADA) ogłosiło multimilionowy sojusz z
producentem tych napojów, Cadbury Schweppes Americas Beverages (CSAB) by
pomóc „zwalczać otyłość i cukrzycę” w Ameryce, podkreślając znaczenie dokonywania „mądrych wyborów żywieniowych„!!!
Według rozesłanej przez ADA do krajowych
mediów informacji, CSAB wesprze lokalne i krajowe programy ADA, takie
jak „Marsz Ameryki przeciwko cukrzycy” i „Utrata wagi jest ważna”. Ale
ta informacja nie mówi o tym, że CSAB ma pozwolenie używania logo ADA na
swoich napojach w zamian za wielomilionowe dotacje.
Niebezpieczne metale i chemikalia:
POZ wie jak wrażliwe są receptory
insulinowe na chemiczne trucizny. Zrobił wszystko co mógł by zapewnić
nam stałą dostawę minimalnych dawek tych trujących chemikaliów i metali
jako składników naszej diety. Metale takie jak kadm, rtęć, arsen, ołów, fluor i aluminium odgrywają
rolę w zniszczeniu beta-komórek poprzez pobudzanie ich do reakcji
antyimmunologicznej, kiedy są przyczepione do tych komórek w trzustce.
Jest tak dlatego, że te metale przyczepiają się w tych miejscach białek
beta-komórek, co wywołuje zmiany morfologiczne w komórkach, czyniąc je
celem dla układu autoimmunologicznego.
Kadm jest szeroko stosowanym polutantem, który akumuluje się w trzustce i w organizmie wywołuje efekty diabetogenne,
utrudnia uwalnianie insuliny i uszkadza receptory insulinowe. Ten metal
ciężki uszkadza także istotne ścieżki którymi organizm reguluje
metabolizm glukozy.
Arsen to bardzo
toksyczny metaloid, szeroko stosowany jako stymulant wzrostu w drobiu,
pomaga w szybszym przyroście mięsa. Przemysł drobiowy oszalał stosując
ten składnik. Konsumpcja drobiu zwiększona dzięki napakowanej arsenem
karmie, powiększa ilość arsenu w całkowitym narażaniu na niego
amerykańskiego społeczeństwa.
Oprócz wywoływania zaburzeń ośrodkowego
układu nerwowego, choroby naczyń obwodowych, zaburzeń
endokrynologicznych i chorób nowotworowych, arsen również zmienia pewne
procesy biologiczne regulujące odporność na insulinę. Narażenie na arsen
również uważa się za jedną z czołowych przyczyn środowiskowych raka.
Przez ponad 50 lat rząd i media promowały fluor
jako bezpieczny i skuteczny środek redukcji ubytków zębowych, zwłaszcza
u dzieci. Ale fluor nie jest korzystną i nieszkodliwą substancją, za
jaką uważa ją zmuszone do tego społeczeństwo. Rak, cukrzyca,
zaburzenia tarczycy i neurologiczne, nierównowaga hormonalna, choroba
serca, artretyzm i osteoporoza – wszystko to wiąże się z ciągłą
konsumpcją fluoru.
Nasz organizm jest nieustannie narażany na te trujące metale w konsumowanej przez nas żywności i wodzie.
Niebezpieczna żywność:
Istnieje wspólna przyczyna tych dwu chorób – serca i cukrzycy,
jest nią niewłaściwe odżywianie, a dokładniej konsumpcja produktów i
napojów które w rzeczywistości pozbawiają organizm podstawowych
substancji odżywczych, a z drugiej strony niedobór naturalnie zdrowych
pokarmów i napojów mogących dostarczać dobrych substancji: witamin, minerałów, fitoskładników (z roślin), aminokwasów, błonnika i wszystkich innych składników potrzebnych organizmowi dla zachowania zdrowia i nie stania się ofiarą przewlekłej choroby.
Organizm ludzki nie jest zaprojektowany
tak by radził sobie z dużą ilością rafinowanego cukru, soli, tłuszczów
nasyconych i innych szkodliwych, wręcz trujących pokarmów, do których
konsumpcji przyzwyczajona jest większość ludzi. Poza tym, większość nas
bezwiednie spożywa produkty napakowane niebezpiecznymi chemikaliami,
trującymi dodatkami i konserwantami. Konsumpcja takich substancji
zamiast zdrowych i naturalnych produktów, powoduje zaburzenia
metaboliczne, oprócz innych dolegliwości, podwyższony poziom insuliny,
co prowadzi do cukrzycy. Konsumpcja tych szkodliwych pokarmów prowadzi
także do otyłości, podniesionego poziomu cholesterolu i trójglicerydów,
nadciśnienia, choroby sercowo-naczyniowej i guzów nowotworowych.
Wielu z nas nie wie o tym, że nawet
podstawowe produkty takie jak chleb i mąka, również mają udział w
wywoływaniu cukrzycy. Współsprawcą tutaj jest aloksan –
toksyczny analog glukozy [glucose analogue], który selektywnie niszczy
produkujące insulinę beta-komórki w trzustce. Mąka, szczególnie biała,
mieszana jest z aloksanem by wyglądała świeżo i czysto.
Aloksan inicjuje uszkadzanie DNA w
beta-komórkach w trzustce przez wolne rodniki, i wtedy komórki te mutują
się i giną. Kiedy nie funkcjonują właściwie, nie mogą wytwarzać
wystarczającej ilości insuliny, co prowadzi do cukrzycy typu 2 u
dorosłych.
Glutaminian sodu (MSG) wywołuje
bardzo ostrą reakcję insulinową, bo w trzustce są receptory
glutaminianu. MSG otwiera kanały wapniowe i one zwężają naczynia
krwionośne. Wywołuje również uszkodzenia powzgórza, co z kolei może
spowodować znaczną otyłość. MSG jest liberalnie stosowany w większości
przetwarzanych i sprzedawanych produktów pod różnymi nazwami.
Wyraźnie trujące substancje takie jak benzoesan sodu i benzoesan potasu przemysł spożywczy powszechnie stosuje by dać świeży
smak soft drinkom. Konsumpcja tych napojów, zwykłych czy dietetycznych,
wpływa na zwiększenie czynnika ryzyka dla obu chorób – serca i
cukrzycy.
FDA oczywiście milczy i pozwala na stosowanie tych trujących substancji w lekach i żywności.
Inne czynniki istotne w zachorowalności na cukrzycę:
- Siedzący tryb życia w połączeniu z dietą wysoko węglowodanową i cukrem
- Zła dieta prowadząca do niedoboru substancji odżywczych
- Konsumpcja węglowodanów
- Stres i trauma psychiczna
- Skażenie specyficznymi bakteriami lub wirusami prowadzące do choroby trzustki
- Skażenie pasożytami – możliwy czynnik szerzenia się cukrzycy.
Komplikacje i środki ostrożności
Sama w sobie cukrzyca nie jest chorobą
zagrażającą życiu, ale może doprowadzić do poważniejszych dolegliwości i
chorób. Diabetycy mają wyższe ryzyko pewnych poważnych chorób takich
jak choroby serca, nerek, neuropatię i uszkodzenie nerwów oraz udar, owrzodzenie stóp i ślepota. Niezmiernie ważna jest kontrola cukrzycy żeby uniknąć powstania tych poważniejszych chorób, a niekiedy zagrażających życiu.
Najlepszą metodą, oczywiście, jest
uniknięcie stania się ofiarą tej choroby – naturalna, pełno-wartościowa
dieta, regularna aktywność fizyczna – to wszystko potrzebne by się jej
wystrzec. Ale jeśli już na nią chorujesz, sa pewne naturalne substancje
pomocne w przywróceniu zdrowia. Możesz uniknąć dewastujących skutków
ubocznych niebezpiecznych leków wpychanych przez POZ. Nie ulegaj
chciwemu POZowi – lecz się naturalnie.
Cukrzycowa Bonanza, cz. III. Cukrzyca: leczenie naturalne i zioła
Są pewne naturalne substancje do zastosowania w prewencji i kontroli cukrzycy. Ale najważniejszym aspektem kontrolowania cukrzycy jest prowadzenie zdrowego stylu życia: spokój wewnętrzny, zdrowa i odżywcza dieta i regularna aktywność fizyczna.

Spokój wewnętrzny i zadowolenie z życia
są kluczowe w zachowaniu zdrowia fizycznego. Jest to tylko stan umysłu –
spokojnego umysłu. To twój mózg sprawuje absolutną kontrolę nad twoim
organizmem – od przepływu energii do funkcjonowania narządów
wewnętrznych, w tym trzustki i wątroby – dwu narządów najbardziej
zaangażowanych w działanie glukozy (cukru) w organizmie.
Jeśli chodzi o radzenie sobie z każdą
chorobą, to zarówno twój umysł jak i energia wewnętrzna odgrywają
decydująca rolę – tak jak w przypadku cukrzycy. Chociaż kwestia kontroli
umysłu wchodzi w sferę medytacji, co jest poza tematem tego artykułu,
to warto zauważyć, że energia wewnętrzna emanuje ze środka organizmu,
trzeba tylko z nią się połączyć. Pamiętaj, to ty możesz sprowadzić na
siebie chorobę, i masz zdolność wyleczenia się – tylko musisz obudzić tę
siłę – twoją energię.
Wyznacz sobie jakiś czas by usiąść w spokoju i ciszy, skup się na wnętrzu swojego mózgu, i oczami mózgu, zobacz swoje narządy wewnętrzne – od serca do jelit. Poczuj przepływ energii przechodzący przez każdy organ kiedy je czujesz. Koncentrując swój mózg, poinstruuj narządy, jeden za każdym razem, by się leczyły i odmładzały. Zauważysz rodzaj miękkiego ciepła
wpływającego do narządu na którym się skupiasz – jest to twoja
wewnętrzna energia lecząca. Kiedy będziesz cierpliwie to praktykował,
dowiesz się jak opanować tę technikę. Możesz ją wykorzystać w kontroli
każdego bólu – łącznie z migreną.
Pokazuję tu sposób połączenia się z
„ludzką” częścią ciebie – prawdziwego ciebie – źródłem energii wewnątrz
ciebie. Żeby to zrozumieć polecam artykuł „Istota ludzka a istota
ziemska” [The Human – And The Earthling] i inne artykuły z tej serii.
Organizm ma wrodzoną zdolność leczenia
się. Samoleczenie ma miejsce kiedy wyeliminuje się przyczynę choroby.
Substancje naturalne działają tak, że pomagają organizmowi pokonać
chorobę i przywrócić go do naturalnego zdrowego stanu. Leczenie
naturalne pomaga również odmłodzić system odpornościowy by strzegł przed
atakami wszelkich przyszłych chorób.
Natomiast POZ nie widzi powodu by
eliminować choroby – źródło jego dochodów. On żeruje na sprzedaży leków,
które, choć zajmują się objawami choroby, działają tak by otwierać nowe
kanały dochodów.
POZ i jego leki
Od 2013 jest ponad 384 mln diabetyków na
świecie, około 90% tych z cukrzycą typu 2. Coraz więcej dzieci zapada
na tę chorobę, i więcej osób umiera z jej powodu. Z punktu widzenia POZ,
jest to bonanza – tylko w Ameryce jej dochody z cukrzycy sięgają $200
mld. Spośród 10 bestsellerowych leków, cukrzycowe są prawdziwymi kurami
znoszącymi złote jaja.
Poniżej niktóre z „popularnych” leków na cukrzycę wypychanych przez POZ:
Januvia – Merck i Victoza – Novo Nordisk badano z powodu zwiększonego ryzyka trzustki.
Actosis Takeda
Pharmaceutical wiązany ze zwiekszonym ryzykiem raka pęcherza i choroby
sercowo-naczyniowej. Było kilka tysięcy procesów o to, ze Takeda
wprowadziła w błąd lekarzy i pacjentów o skutkach ubocznych i ryzyku
wiążącym się z tym lekiem.
Avandia (rosiglitazone)
– GlaxoSmithKline wywoływał znaczne zwiekszenie ryzyka ataku serca,
kruchych kości i osteoporozy. Dr David Graham, zajmujący się
bezpieczeństwem leków w FDA, oszacował, że ten lek wywołał 250.000
ataków serca i udarów, niektóre z nich śmiertelne, w latach 1996-2006.
Analiza Grahama wykazała, że od kiedy aprobowano ten lek, około 80.000
pacjentów zmarło w wyniku jego skutków ubocznych.
Rezulin –
Parke-Davis/Warner-Lambert szeroko reklamowany w Ameryce, mimo że był
zakazany w Europie i wiązano go z uszkodzeniem wątroby co najmniej
10.000 pacjentów. Wielka Farma dostała pozwolenie na zrobienie ogromnych
pieniędzy, zanim FDA w końcu zakazała go.
Byetta – Eli Lilly-Amylin obwiniono za zaburzenia w funkcji nerek, raka tarczycy i ostre zapalenie trzustki.
Aspartam (NutraSweet) –
FDA odmawiała aprobaty przez ponad 8 lat, do czasu mianowania nowego
komisarza FDA Arthura Hulla Hayesa, który unieważnił decyzję Scientific
Review Panel, aprobował aspartam, a następnie zatrudnił się w firmie PR –
G D Searle (początkowy właściciel aspartamu) za $1,000 dziennie.
Aspartam daje mnóstwo objawów
chorobowych wiążących się z jego nazwą: aspartame fibromaylagia,
aspartame restless leg syndrome [niespokojne nogi], aspartam i migreny,
aspartam i podrażnienie pochwy, aspartam i guzy, aspartam alergia,
aspartam stwardnienie rozsiane, aspartam rak pęcherza, aspartam i
centralny układ nerwowy, aspartam i bezpłodność.
To w ten sposób POZ zarabia miliardy –
kosztem twojego zdrowia. Ale od ciebie zależy to czy nie staniesz się
ofiarą POZu i wybierzesz naturalne leczenie i wzmocnisz swój organizm.
Leczenie metodą naturalną
Natomiast substancje naturalne i ziołowe
działają w celu wyeliminowania przyczyn choroby, bez żadnych skutków
ubocznych. Filozofia procesu naturalnego leczenia traktuje organizm jako
całość, stymulują własną energię leczącą, dając mu wszystkie właściwe
substancje odżywcze, pozwalające organizmowi samemu eliminować chorobę.
Kiedy już to nastąpi, organizm wraca do swojego naturalnego stanu
„spokoju”.
Ale trzeba zastanowić się nad tym, że
proces leczenia naturalnego wymaga dużej dyscypliny i poświęcenia z
twojej strony, to nie jest jak przyjęcie zastrzyku albo łyknięcie
pigułki. Musisz być zdeterminowany by prowadzić zdrowy styl życia. Tu
nie ma drogi na skróty.
Zauważmy również, jeśli już chorujesz, i
jesteś pod nadzorem lekarza profesjonalisty, zanim zastosujesz jakiś
program – zmianę diety, ćwiczenia fizyczne, albo leki, upewnij się że
dokładnie omówisz to z profesjonalistą.
Bądź dobry dla siebie, i zmian w stylu życia dokonuj stopniowo i systematycznie.
Pamiętaj, zdrowie to sprawa holistyczna,
musisz regularnie pracować i wspierać się z każdej strony: odżywczy
pokarm, aktywność fizyczna, leki ziołowe i medytacja, by połączyć się z
sobą i odwołać do wewnętrznej energii leczącej.
Leczenie metodami naturalnymi, profilaktyka i leczenie cukrzycy to proces wieloetapowy:
- Najważniejsze, zatrzymaj atak substancji toksycznych na organizm
- Stosuj naturalną dietę składającą się z korzystnych dla zdrowia i odżywczych produktów
- Zacznij aktywny styl życia – regularne ćwiczenia, skup się na narządach wewnętrznych – pomyśl o Yoga
- Stosuj ziołowe wsparcie organizmu by pomóc mu w samoleczeniu i odbudowie systemu odpornościowego.
Omówiliśmy już czynniki odpowiedzialne za wywołanie cukrzycy (i wielu innych wyniszczających chorób) w Części 2: Cukrzyca: prawdziwe przyczyny.
Chroń organizm przed narażaniem na te czynniki, unikaj absolutnie
przetwarzanej, gotowej i rafinowanej „żywności”. Nie powinieneś
konsumować niczego co „rafinowane”. Powiedz NIE białemu cukrowi, białej
mące, zwykłej soli (używaj morskiej), i smażonych pokarmów – konsumpcję
olejów narażonych na wysokie temperatury uważa się za jeden z winowajców
cukrzycy typu 2.
Alkohol to substancja
trująca – bardzo promowana przez POZ. A dla diabetyków jego właściwości
niszczące wątrobę są druzgocące. Chyba że bardzo inwestujesz w POZ,
przestań – wylej alkohol do muszli – zdezynfekuje ją.
Przestań patronować fast-foodom i nie
trać pieniędzy na pakowane produkty. Jedz świeżą i naturalną żywność,
posiłki przygotowuj w domu.
Zdrowa dieta i produkty naturalne: Poniższy cytat przypisuje się Hipokratesowi, którego istnienia nie można udowodnić. Ale w nim jest prawda:
„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”
Zdrowa dieta to dieta zrównoważona,
składająca się ze zdrowych tłuszczów i olejów – równowaga kwasów
tłuszczowych omega-3 i omega-6, świeżych owoców i warzyw, węglowodanów w
małych ilościach, białka w umiarze, i odpowiedniej ilości błonnika.
Zdrowa dieta nie tylko ma promować zdrowie ogólne, ale jest także
głównym czynnikiem w pojawieniu się komplikacji wynikających z chorób
takich jak cukrzyca.
Pastwiskowe surowe mleko,
śmietana i masło ze zdrowych krów, to najlepszy pokarm naturalny.
Surowe mleko ma wszystkie – 8 istotnych aminokwasów w rożnych ilościach.
Jest to jedyny produkt który ma wbudowane mechanizmy bezpieczeństwa i
liczne składniki służące do zdrowego systemu odpornościowego. Wzmacnia
produkcję zdrowego cholesterolu – kluczowego dla zachowania zdrowia, i
chroni przed atakiem cukrzycy. Kiedy już wdarła się cukrzyca, picie
surowego pastwiskowego mleka – małymi porcjami w ciągu dnia, pomaga w
zachowaniu dobrego poziomu cukru we krwi, i zapewnia stałą energię.
Pamiętaj, prawdziwe mleko nie ma nic
wspólnego z produkowanym białym płynem sprzedawanym pod nazwą mleko.
Więcej informacji na temat korzyści z surowego pastwiskowego mleka
tutaj: Surowe mleko zagrożeniem dla POZ [Raw Milk – Hazardous to Healthcare Industry]
Olej kokosowy virgin
jest być może najzdrowszym olejem który pomaga stabilizować poziom
glukozy we krwi i tracić na wadze, jest prawdopodobnie jedynym olejem
dla diabetyka. W rzeczywistości jest kolejnym idealnym pokarmem natury.
Pomaga chronić przed chorobą serca, rakiem i innymi wyniszczającymi
chorobami, poprawia trawienie, wzmacnia system odpornościowy i jest
bardzo korzystny dla osób dotkniętych diatrybą.
Jego tłuszcz nasycony składa się głównie
z kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha (MCFA) znanymi pod
nazwą trójglicerydów (MCT). MCFA zwiększają metabolizm spalając kalorie
szybciej, i promują utratę wagi. Można łatwo zgubić nadmierną wagę
dodając ten olej do diety. MCFA idzie prosto do wątroby by zamienić go w
energię, a nie do tkanek jako tłuszcz.
Jednym ze skutków cukrzycy jest brak
energii. Olej kokosowy pomaga dostarczyć energię do komórek, bo jest
łatwo wchłaniany bez potrzeby enzymów ani insuliny. Wykazano, że
poprawia wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi. Może
również podnosić podstawową temperaturę organizmu przyspieszając
metabolizm – korzystne także dla osób cierpiących na schorzenia
tarczycy. Więcej informacji w artykule Olej kokosowy jak mleko matki [Virgin Coconut Oil – Like Mother’s Milk].
Zauważ, że olej kokosowy virgin
nierafinowany i ten dostępny na rynku – wyprodukowany z suszonych owoców
w procesie ekstrakcji chemiczno-cieplnej, to zupełnie dwie inne rzeczy –
ten ostatni jest niezdrowy i zły dla organizmu.
Olej lniany (z
siemienia lnianego) jest jednym z cenionych olejów promujących ogólne
zdrowie, zapobiega nowotworom, cukrzycy i chorobie serca. Zawarte w nim
tłuszcze powodują stopniowe uwalnianie substancji odżywczych do jelita
cienkiego dając fizjologiczny skutek poczucia sytości. Konsumpcja oleju
lnianego pomaga także zachować stały poziom cukru we krwi – dobry dla
diabetyków.
Powinno się przyjmować łyżeczkę oleju lnianego z pokarmem. Proponuję stosowanie oleju jedną z metod dr Johanny Budwig (niemiecka
biochemik i ekspert w dziedzinie nowotworów): wymieszaj 1-2 łyżeczki
mielonego siemienia z ½ szklanki jogurtu organicznego i 1 łyżką dobrego
oleju z oliwek – po posiłku. Przygotuj sobie zapas tego siemienia na
tydzień i przechowuj przykryty w lodówce.
Olej rybny jest dobry w
zapobieganiu insulinooporności – prekursora cukrzycy typu 2. Jest
bardzo bogatym źródłem kwasów tłuszczowych koniecznych dla zdrowia
mózgu, serca, ochrony przed rakiem i cukrzycą, oraz dla systemu
odpornościowego.
Uwaga: z uwagi na
skażenie ryb rtęcią i innymi substancjami rakotwórczymi, upewnij się że
kupujesz tylko ryby z nieskażonych wód. Nie ma wiele takich źródeł, ale
warto ich poszukać.
Algi morskie (warzywa
morskie) są źródłem najbardziej odżywczych pokarmów na planecie. Są
bogate w beta-karoten, przeciwutlenniacze, aminokwasy, minerały i wiele
witamin. Są najbogatszym źródłem kwasu gamma-linolenowego (poza mlekiem
matki). leczą cukrzycę, anemię, chorobę wątroby, wrzody, alergie,
radiację i zatrucia chemiczne. Ich skoncentrowany cukier pomaga
stabilizować poziom cukru we krwi u osób z niskim lub wysokim jego
poziomem.
Wysokie stężenie substancji odżywczych w
algach jest bardzo ważne z wielu powodów. Może najważniejszym z nich
jest to, że te substancje pomagają wzmacniać błony i funkcje komórkowe.
Zawierają dużo przeciwutleniaczy i mikro-substancji przeciwzapalnych do
paliwa w metabolizmie i detoksyfikacji. Wzmacniają także funkcje mitochondrii
– miejsca gdzie powstaje energia potrzebna do wykonywania ich funkcji.
Dzięki tym zdolnościom, algi morskie pomagają w profilaktyce cukrzycy i
choroby serca.
Gorzki melon (hinduski:
karela sabzi) – jego ekstrakt można stosować w systemie ayurvedic do
leczenia cukrzycy typu 2. Zawiera polipeptyd podobny do tego w
insulinie. Jego sok jest dobry dla obniżania poziomu cukru we krwi.
Można przygotować małą ilość soku (1/4 szklanki) 2 razy dziennie, albo
można go gotować jak zwykłe warzywo lub dodawać do sałatek. Uwaga: ten
sok jest naprawdę gorzki.
Miód: Badanie z 2010
wykazało, że długoterminowa konsumpcja miodu może być korzystna w
zaburzeniach metabolicznych cukrzycy typu 1, w tym regeneracji
beta-komórek, na co wskazuje zwiększenie stężenia peptydu C na czczo.
Czarnuszka (nigella Sativa):
Badanie na zwierzętach w 2003 wykazało, że ich konsumpcja prowadzi do
częściowej regeneracji/proliferacji beta-komórek. Badanie na ludziach w
2010 również wykazało, że konsumocja 1 g czarnuszki dziennie przez 12
tygodni była korzystna dla diabetyków, łącznie z działaniem
beta-komórek.
Stevia: Badanie w 2011
na ludziach wykazało, że ma właściwości przeciwcukrzycowe, rewitalizuje
beta-komórki i jej działanie jest porównywalne z działaniem leku
glibenklamid, ale bez niepożądanych skutków ubocznych.
Post na sokach to
kolejny ważny krok leczenia cukrzycy. Jest szybkim i smacznym sposobem
dziennej konsumpcji dużych ilości warzyw i owoców. Dwa tygodnie powinny
wystarczyć dla większości osób. Zaleca się również konsumpcję jednego
małego posiłku białkowego dziennie w czasie postu (pastwiskowe białe
mięso lub jaja).
Regularne ćwiczenia: Są
także ważne w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Organizm ma być aktywny
fizycznie i zachowywać zdrowie i energię. Tonując mięśnie, dotleniając
bogatą w substancje odżywcze krew, pamagasz organizmowi zachować siłę do
zwalczania infekcji i chorób. Silne mięśnie, zwłaszcza podbrzusza, są
istotne w stymulacji wątroby i trzustki, jak również w funkcjonowaniu
układu trawiennego. Więcej: ćwiczenia Complete Workout Regimen.
Substancje ziołowe i naturalne: Cukrzycę
typu 1 uważa się za bardziej oporną. Odwrotnie do typu 2, kiedy
organizm staje się odporny na własną insulinę, typ 1 cechuje niezdolność
wytwarzania wystarczającej ilości insuliny, bo beta-komórki w trzustce
odpowiadające za jej produkcję (i proinsuliny z której jest wytwarzana)
zostają albo zniszczone, albo poważnie osłabione.
Faktem o którym POZ nie chce powiedzieć jest to, że fitochemikalia
(składniki roślinne), znajdujące się w wielu konsumowanych pokarmach,
mają zdolność pobudzania beta-komórek w trzustce do regeneracji, i to
potencjalnie zapewnia leczenie.
Jest ogromna liczba ziół, które uważa
się za pomocne w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Nie musisz stosować
ich wszystkich razem, nawet gdyby to było praktyczne. Przeczytaj o nich i
wybierz kilka z nich, które odpowiadają twojej sytuacji. Możesz je
stosować rotacyjnie.
Uwaga: Zioła są mocnymi
fitochemikaliami, nie powinno się ich stosować jako pokarm. Niektóre z
nich są bardzo mocne i powinny być zawsze kupowane z dobrego źródła,
sprawdź ich moc i przyjmuj tylko w zalecanych dawkach.
Kurkuma (turmeric, aktywny składnik: kurkumina)
jest jednym z najsilniejszych ziół. Pobudza do regeneracji beta-komórek
w cukrzycy typu 2. Ponadto kurkumina gwarantuje przeżywalność komórek
trzustki i skuteczność przeszczepu.
Uwaga: kurkuma
rozpuszcza się w tłuszczach i powinno się ją przyjmować z tłustymi
produktami dla lepszego wchłaniania. Używaj w pokarmach, albo mieszaj z
mlekiem czy jogurtem.
Olej z nasion ogórecznika
jest bardzo bogaty w kwas gamma-linolenowy (24% GLA). Wyniki stosowania
GLA w cukrzycy są naprawdę zdumiewające. W badaniu klinicznym wykazuje
odwrócenie neuropatii cukrzycowej – bolesnych zaburzeń nerwowych
wynikających ze zmniejszenia przepływu krwi, i późniejszego pozbawienia
tlenu kończyn lub narządów. Olej z ogórecznika pomaga tonować mięśnie
tętnic, odpowiedzialne za ciśnienie krwi i optymalny krwiobieg. Stosuj
go w małych dawkach zalecanych na opakowaniu.
Nasiona kozieradki (fenugreek, hinduski: methi)
są bardzo skuteczne w kontroli cukrzycy i zmniejszają insulinooporność.
Dlatego skuteczne w obu rodzajach cukrzycy. Sproszkowane nasiona
znacznie obniżają poziom glukozy we krwi, jak również trójglicerydów.
Zawiera aminokwas zwany 4-hydroksyizoleucyna.
On pobudza wydzielanie przez trzustkę insuliny. Mój sposób stosowania
nasion kozieradki: mielę je i przechowuję w lodówce przez kilka tygodni.
Łyżeczkę proszku namocz w ¼ szklanki ciepłej wody na godzinę przed
posiłkiem – stanie się miękki jak budyń. Przyjmuj razem z posiłkiem.
Cynamon cejloński
jest wspaniałym i smacznym zielem, które na różne sposoby wzmacnia nasz
organizm. Pomaga zwiększyć przetwarzanie glukozy w energię, jak również
blokuje wolne rodniki. Oznacza to, że cynamon hamuje komplikacje
cukrzycowe. Zalecana dawka: ¼ łyżeczki w wodzie z posiłkiem lub z
mlekiem (prawdziwym).
Ostrzeżenie: są 2 rodzaje cynamonu: Casia Cinnamon (pospolity) w sklepach, i Ceylon Cinnamon (Cinnamomum verum = prawdziwy).
Oba rodzaje są skuteczne w przypadku
wzdęć, skurczów mięśni i brzucha, zapobiegają zawrotom głowy i wymiotom,
biegunce, infekcjom, przeziębieniu i w braku apetytu. Oba zabijają
wszystkie bakterie żołądkowe, łącznie z e. coli.
Ale Casia Cinnamon ma jedną wadę,
zawiera dużą ilość kumaryny, po zjedzeniu w dużej ilości może wystąpić
odwracalna toksyczność wątroby u małej liczby wrażliwych na nią osób,
jest także mocną substancją rozcieńczająca krew, co niekiedy może być
niebezpieczne. Ale to niebezpieczeństwo odnosi się jedynie do dużej
ilości kumaryny. Uważam, że Casia Cinnamon nie powinno się przyjmować w
ilości większej niż 1/2 łyżeczki dziennie, można na krótki okres
zwiększyć do 1.5 łyżeczki kiedy dolegają problemy żołądkowe.
Natomiast Ceylon Cinnamon zawiera małe,
nieistote ilości kumaryny, i dlatego nie daje żadnych skutków ubocznych
wiążących się z Casia. Jest skuteczny w kontrolowaniu cukrzycy.
Gymnema Sylvestre (hinduski:
Gurmar lub Gular) występuje w tropikalnym regionie południowych i
środkowych Indii, gdzie od dawna jest bardzo skutecznie stosowany w
leczeniu cukrzycy.
Przeprowadzane od 1990 badania naukowe
wykazały, że pomaga w kontrolowaniu obu rodzajów cukrzycy. Jego aktywny
składnik, ekstrakt GS4 – Gymnema sylvestre, działa
poprzez zwiększanie liczby beta-komórek w trzustce. W ten sposób
zwiększa się produkcja insuliny. Innym jego działaniem hipoglemicznym
jest obniżanie poziomu cukru we krwi dzięki kolejnemu składnikowi – kwasowi gimnemowemu,
który spowalnia transport glukozy z jelit do krwiobiegu. Dzięki temu
obniża jelitowe wchłanianie glukozy, a tym samym obniża poziom cukru we
krwi.
Dawkowanie: 400 mh ekstraktu GS4 dziennie, dostępny w wielu sklepach internetowych.
Rutwica lekarska [Goat’s Rue] krzew występujący w Europie i niektórych częściach Azji. Jego struktura chemiczna podobna jest do leku cukrzycowego Metformin i działa w taki sam sposób, ale bez żadnych skutków ubocznych.
Jest on stosowany jako alternatywny
sposób leczenia cukrzycy, jak również w profilaktyce u osób narażonych
na rozwój choroby. Przywraca wrażliwość na insulinę w komórkach i
poprawia ich zdolność do pobierania glukozy z krwi w celu jej większej
skuteczności.
Dawkowanie: 200 mg (kapsułki) dziennie.
Opuncja
[Prickly Pear Cactus] od tysięcy lat składnik meksykańskiej i
środkowo-amerykańskiej diety. Wiele badań naukowych wykazało jej
zdolności w obniżaniu poziomu cukru we krwi. W tradycyjnej medycynie
meksykańskiej Nopal [poduszka kaktusa]
używany jest w leczeniu cukrzycy typu 2. Owoc opuncji i inne elementy
rośliny są jedzone w postaci galaretki lub dżemu, jako owoc surowy lub
gotowany.
Lagestremia wspaniała [Banaba] to odmiana crepe myrtle występująca na Filipinach, w Indii, Malezji i Australii. Powszechnie znana pod nazwą rośliny insulinowej. Jej aktywne składniki: kwas corosolic i garbniki, w tym lagerstroemin.
One poprawiają transport glukozy do komórek organizmu, zwiększając jej
wchłanianie. Mają podobne działanie do insuliny i aktywatorów receptorów
insuliny. Nie wykryto żadnych niepożądanych skutków. Stosować wg
zalecanej na etykiecie dawki.
Jest wiele innych pospolitych produktów,
ziół i przypraw pomagających organizmowi w zwiększaniu odporności, jak
również skuteczności w cukrzycy, są to: czosnek, ostra papryka [cayenne], zielona herbata, karczochy, saga i brokuły.
Biotyna to rozpuszczalna w wodzie wit. B-complex. Pomaga wątrobie w przekształcaniu glukozy w energię. Dawkowanie: 20 mg dziennie.
Mikroelementy
Są niezbędne do zarządzania energią na
poziomie komórkowym, do przepływu sygnału elektrycznego w organizmie i w
metabolizmie cukru. Jeśli diecie brakuje tych elementów, co ma miejsce z
uwagi na to, że większość żywności uprawiana jest na zubożonej ziemi,
rozsądne jest przyjmowanie suplementów. Brak mikroelementów jest
powszechną przyczyną wielu chorób, w tym cukrzycy. Chrom i magnez to dwa
elementy istotne w kontrolowaniu cukrzycy.
Chrom okazuje się być
bardzo skuteczny w cukrzycy. Całe ziarna z organicznego zboża
uprawianego na bogatej ziemi są naturalnym źródłem chromu.
Dawkowanie: 400-800 mcg GTF (glucose tolerance factor = czynnik tolerancji glukozy) chromu lub chelatu chromu dziennie.
Magnez istotny
dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego, mięśniowego i
sercowo-naczyniowego. Można go nazwać cudownym minerałem z uwagi na jego
skuteczność w szerokim wachlarzu chorób. Niedobór magnezu wywołuje
insulinooporność, torując drogę cukrzycy typu 2. Ponadto sama
insulinooporność może zaburzyć poziom magnezu międzykomórkowego. Dlatego
ważne jest zachowanie odpowiedniego poziomu magnezu w kontrolowaniu
cukrzycy.
Dawkowanie: 270-400 mg dziennie. Szukaj magnezu cytrynianu, chelatu lub glicynianu.
Ostrzeżenie: nigdy nie przyjmuj tlenku magnezu [magnesium oxide], najbardziej powszechnej formy dostępnej w sklepach.
O nie wiedziałam, że cukrzyk może brać chrom, moja mama ma cukrzycę typu 2, ale lekarz nie polecił jej, jakichkolwiek suplementów, widziałam za to że ma nowy lek Dialril czytałam o nim tutaj https://baza-lekow.com.pl/diaril-lek-ulotka-chpl-opinie-dawkowanie/ czy to już będzie stały lek okaże się.
OdpowiedzUsuń