wtorek, 8 grudnia 2015

Zawał serca, udar mózgu

 źródło: biuro@mapazdrowia.pl

 
Przyczyna zawału serca i udaru mózgu?
Płytka miażdżycowa.
Przyczyna płytki miażdżycowej?
Nie cholesterol, lecz zapalenie tętnic, które trwa zbyt długo.
Do zapalenia tętnic dochodzi, gdy są one uszkodzone (ściśle biorąc ich śródbłonek).
A uszkadzają je czynniki drażniące.
Jakie to czynniki? Czego jest we krwi krążącej zbyt dużo, że cierpią na tym nasze delikatne tętnice?

Czynnik nr 1:
zbyt dużo tłuszczów trans
Kwasy tłuszczowe o izomerii trans nie występują normalnie w przyrodzie, a więc nie ma ich w normalnym jedzeniu.
Stworzył je człowiek w białym fartuchu, goglach i masce.
Powstają w procesie obróbki technologicznej niezbędnej do produkcji paczkowanej, przetworzonej żywności.
Gdzie jest najwięcej tłuszczów trans?
Oto skrócona lista…
Wyroby cukiernicze, margaryny do smarowania, margaryny do smażenia i wypiekania, chipsy, chrupki, słone przekąski, jedzenie typu fast food, zupy i sosy instant.
Drodzy czytelnicy, unikajcie tego jak ognia piekielnego.
W Stanach już wycofuje się źródła tłuszczów trans, bo FDA uznała, że zbyt mocno obciążają układ sercowy.
…Prowadzą do zapalenia, przez które dochodzi do chorób spowodowanych powstawaniem płytki miażdżycowej.

Czynnik nr 2
zbyt wysoka homocysteina
Nadmiar homocysteiny to czynnik drażniący tkankę tętnic.
Wznieca zapalenie, a wskutek tego odkłada się oxLDL i inne substancje, łącznie z wapniem — tworząc płytkę.
Rozwiązanie? Przede wszystkim…
Jeść codziennie produkty bogate w witaminę B6, B9 i B12.
Ich niedobór upośledza proces metylacji homocysteiny, przez co jej poziom rośnie i zagraża zdrowiu.

Czynnik nr 3:
zbyt dużo cukru
Oczywiście chodzi o cukier w postaci glukozy — końcowy produkt metabolizmu węglowodanów.
Badania kliniczne pokazują, że po posiłku bardzo bogatym w cukry, czyli węglowodany, nasila się stan zapalny tętnic.
Ale uwaga…
Jest pewien rodzaj węglowodanów prostych (czyli cukrów prostych) szczególnie groźnych dla zdrowia.
Prowadzi do produkcji toksycznych produktów glikacji, czyli połączenia białek krwi z cukrem, co wywołuje zapalenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz