L- glutamina, czyli protokół
testowania L- Glutaminy przy nieszczelnym jelicie
And kto może, a kto nie powinien korzystać z tego
suplementu
PRZECIEKAJĄCE jelito?
Yyy … czy to
znaczy, że kupa przecieka do mojego ciała?
Tylko Ci z
Was, którzy nie mają do czynienia z przewlekłymi problemami jelitowymi mogą nie
docenić takich pytań. Inni na pewno się zastanowią, co jest grane.
GDY masz
alergie, nadwrażliwość pokarmową, chorobę autoimmunologiczną, albo chociaż
tylko częste zaparcia, problemy z trawieniem, oraz równie częste zjazdy
energii, czyli jesteś nie do życia jest duże prawdopodobieństwo, że Twoje
jelita są nieszczelne. Jest to jeden z pierwszych kroków do rozwinięcia się
choroby autoimmunologicznej.
Jak więc leczyć nieszczelne jelito?
Zadanie
obejmuje wprowadzanie zmian w diecie, dodanie suplementów, i zmniejszanie
stresorów.
A jeśli
chodzi o suplementy, L-glutamina jest jednym z najczęściej wymienianych
i omawianych. Na tym etapie badań jest całkiem jasne, że L-glutamina jest
bardzo cennym uzupełnieniem dla każdego, kto zajmuje się, lub sam cierpi na
przewlekłe problemy zdrowotne.
Glutamina potrafi naprawiać ścianę jelit, ale też
pomaga lepiej spać, i odbudowywać układ kostny
Naukowcy
przekonują, że L-Glutamina odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia i
w funkcjach mózgu – badanie GLUTAMINA chroni przed awariami
śluzówki w jelicie – badanie
ISTNIEJĄ nawet badania, że glutamina może pomóc zmniejszyć skutki uboczne chemioterapii – badanie
ISTNIEJĄ nawet badania, że glutamina może pomóc zmniejszyć skutki uboczne chemioterapii – badanie
ZASADNICZO można wysnuć taką tezę, że im masz
większe kłopoty z błoną śluzową jelita tym bardziej prawdopodobne, że L-
Glutamina jest to suplement, który powinieneś użyć
Gdy cierpisz
na chorobę autoimmunologiczną, lub masz problemy zdrowotne z jelitami, cierpisz
na alergie pokarmowe warto przetestować dodanie glutaminy do rutynowej
suplementacji. Jak wszystko w organizmie, delikatna tkanka nabłonkowa
wyścielająca jelita wymaga konserwacji.
Niedobór
glutaminy, aminokwasu należącego do puli aminokwasów esencjonalnych, czyli
takich, które człowiek nie umie wytworzyć, ale które bezwzględnie musi mieć, a
więc taki niedobór glutaminy sprawia, że tkanka jelit nie tylko cierpi, ale
może dojść do atrofii, a suplementacja glutaminy może ochronić nas przed
rozpadem tkanki – badanie
Jest też badanie, które dowodzi, że glutamina działa
ochronnie na błonę śluzową jelit przez zwalczanie złej flory jelitowej,
chroni komórki nabłonka przed rozpadem i potrafi tak wesprzeć układ
odpornościowy, że ten już skopie tyłek temu czemu potrzeba.
Jak widać, jest to zdumiewający aminokwas
Jednak żadne badanie na świecie nie powie Ci, jak ona
zadziała na Ciebie, musisz go po prostu przetestować
Przyjęcie naraz
zbyt dużo i za szybko jakiegokolwiek suplementu może powodować problemy. Z
glutaminą jest podobnie. Najlepszym sposobem jest powoli zwiększać dawkę.
W oparciu o
badania, ale też zastosowanie w świecie rzeczywistym dawkowanie należy
budować od 10 g do 40g na dzień.
Chociaż
widziałam nawet protokoły brania po 100 g dziennie tego aminokwasu, (od15 lat
wraz z G. pracuję jako doradca przy dietach budujących suchą masę mięśniową,
oraz odchudzaniu z tłuszczu) ale odradzam.
Naprawdę świetne wyniki działania tego silnego
antykatabolika i budulca dostrzeżemy podczas dawek 20 do maksymalnie 40
gramów dziennie
Jeśli jednak
ktoś nie poczuje się dobrze, zawsze będzie miał możliwość po drodze przerwać
suplementację. Tak samo jak w przypadku testowania chlorelli.
Poniżej
podaję przykład protokołu testowania opracowanego przez Stevena Wrighta,
współautora popularnej strony o zdrowiu i zdrowym stylu życia – SCD
Lifestyle, który sam borykał się przez wiele lat z
chorobą autoimmunologiczną jaką jest celiakia dorosłych
TEST:
Dzień 1 – po
2,5 g
przedpołudniem i popołudniu z jedzeniem
Dzień 2 – po
2,5 g
przedpołudniem i popołudniu z jedzeniem
Dzień 3 – po
5 g
przedpołudniem i popołudniu z jedzeniem
Dzień 4 – po
5 g
przedpołudniem i popołudniu z jedzeniem
Dzień 5 – po
7,5 g
przedpołudniem i popołudniu z jedzeniem
Dzień 6 – po
7,5 g
przedpołudniem i popołudniu z jedzeniem
Dzień 7 – po
10 g
przedpołudniem i popołudniu z jedzeniem
Dzień 8 – po
10 g
przedpołudniem i popołudniu z jedzeniem
Dzień 9 – po
12,5 g
przedpołudniem i popołudniu z jedzeniem
Dzień 10 –
po 12,5 g przedpołudniem
i popołudniu z jedzeniem
Dzień 11 –
po 15 g
przedpołudniem i popołudniu z jedzeniem
Dzień 12 –
po 15 g
przedpołudniem i popołudniu z jedzeniem
Dzień 13 –
po 20 g
przedpołudniem i popołudniu z jedzeniem
Dzień 14 –
po 20 g przedpołudniem
i popołudniu z jedzeniem
Jak widać,
pod koniec drugiego tygodnia będziesz już mógł przyjmować maksymalną dawkę 40g
dziennie, czyli taką, przy której zarówno badania, jak i większość ludzi
doświadcza bardzo dobrych rezultatów.
Najlepiej,
gdy ten aminokwas zostanie podany tuż po posiłku, gdyż będzie jeszcze lepiej
wchłaniany wraz z innymi aminokwasami, które są obecne w jedzeniu.
UWAGA dla
robiących suchą masę mięśniową ciała:
Przy używaniu l -glutaminy przede
wszystkim jako antykatabolika chroniącego mięśnie, aminokwas ten przyjmuje się
rano na czczo, po katabolizmie nocnym, tuż po treningu i tuż przed snem, aby
chronić mięśnie/nie zjadać mięśni w nocy. Jeżeli ktoś sobie chce dodawać taką
do szejka polecam tę czystą L-Glutaminę w proszku, ale z dodatkiem Witaminy B6
Powinnaś przyjmować
glutaminę czystą, i dobrej renomowanej firmy. Polecam tę L-Glutaminę.
Jeśli w trakcie robienia protokołu wystąpią jakieś
negatywne reakcje, należy zaraz przerwać suplementację, albo zmniejszyć
dawkowanie
Dlaczego mogą wystąpić negatywne reakcje?
Zanim o tym
napiszę, wspomnę tylko o dziwnych/pozytywnych zjawiskach, które wiążą
się z glutaminą. Na przykład przechodzi ochota na chęć zjedzenia czegoś
słodkiego. Działa jak jakiś wygaszacz. Steven Wright twierdzi, że gdy dochodzi
u niego do obsesyjnej myśli o zjedzeniu czegoś słodkiego, to bierze 5 g
L-Glutaminy i wariactwo przechodzi. Podanie z kolei jakiejkolwiek formy
glukozy, tylko podkręciłoby pragnienie.
Dlaczego nie glutamina więc?
Istnieje kilka
ważnych rzeczy, które należy uświadomić sobie w kontekście suplementacji
L-glutaminą.
Po pierwsze, że istnieje niewielki odsetek
ludzi, którym nie zrobi dobrze uzupełnienie tego aminokwasu. To może dotyczyć
każdego innego suplementu, albo pożywienia. Ludziom może zaszkodzić brokuł,
banan, chlorella, a nawet jagoda, czy awokado których nie wolno na przykład
jeść w terapii Gersona.
Jednak w
pewnymi pokarmami i suplementami jest tak, że nie będą złe raz na zawsze.
Często zmiana stylu życia, wewnętrzna odnowa sprawia, że możemy dobrze się czuć
jedząc pokarmy, które kiedyś nam szkodziły. Jestem tego żywym przykładem, gdyż
zanim nie zostałam witarianką na 811 źle się czułam jedząc niektóre warzywa,
jak cebula, czy kapusta. Obecnie już nie.
Jakie negatywne objawy u stosunkowo niewielkiej ilości
ludzi wynikały z brania większej ilości glutaminy?
Zaparcia,
albo biegunka, ogólny niepokój, kołatanie serca, mgła mózgu, bóle głowy.
MNIEJ niż 5% ludzi zgłasza objawy związane z
problemami mózgowymi i to od pierwszej małej dawki, i wtedy należy bezwzględnie
przerwać branie suplementu glutaminy
Różnice
genetyczne, epigenetyczne, różnice flory jelitowej i aktualne poziomy hormonów
będą miały wpływ na specyficzny odbiór tego aminokwasu. Jednak dla nauki nie
jest jeszcze ostatecznie jasne i do końca wytłumaczone dlaczego tak się dzieje,
w niektórych przypadkach.
Jeżeli
jesteś tym przypadkiem powinieneś odstawić l- glutaminę.
Ważne jest,
aby używać czysty i renomowany suplement. A także zacząć działać na wszystkich
frontach, czyli zmienić swoją dietę i styl życia.
NIE dla
każdego będzie to oznaczało tę samą drogę, znam ludzi, którzy dopiero na diecie
niskowęglowodanowej uzyskali najlepszą poprawę zdrowia przy Hashimoto.
SĄ też
ludzie, chociaż znacznie jest ich mniej, którzy na drodze roślinożerstwa
osiągnęli bardzo dużo. Oczywiście zarówno jedni jak i drudzy musieli
wyeliminować gluten. Często sobie zadaję też pytanie, czy dlatego, że diety
niskowęglowodanowe bardziej pomagają, czy też dlatego, że takie panuje
rozeznanie i znacznie miej ludzi wybiera inną drogę?
Na podstawie
mojej wiedzy z zakresu medycyny alternatywnej tylko 30% ludzi z chorobami
autoimmunologicznymi ma szansę wyjść z tego, ale w porównaniu do medycyny
alopatycznej, która twierdzi, że nikt, czyli 0%, jest to ogromna ilość ludzi i
szans.
Suplementy diety są potężną bronią w rękach mędrców
Nie można
oczekiwać, że naprawią wszystko, bo to nie są cuda.
Człowiek jak
wiemy jest szalenie złożonym mechanizmem, i jest wiele aspektów zdrowia jelit,
zdrowia ogólnie pojętego i do tego zdrowia układu odpornościowego. Jednak taki
suplement jak L-glutamina może odegrać niezwykle ważną rolę na drodze do
pozbywania się problemów nieszczelnego jelita i chorób autoimmunologicznych.
Może, ale niestety nie jest dla wszystkich.
Ale ci,
którzy mogą ją używać, a jest ich zdecydowana większość mogą też w ciągu kilku
miesięcy doznać ogromnej poprawy, pomimo że wcześniej od lat zmagali się z
poważną chorobą wynikająca z przeciekających jelit.
And:
Glutamina wraz z kolagenem i witaminą C według wielu naturopatów i nie tylko,
jak dr. Axe jest czymś wręcz idealnym dla jelit.
Nigdy nie
należy zapominać o zakwaszaniu żołądka
Jest rosół
na kościach (przerażający dla wegan, radosny dla paleo), który działa świetnie
odbudowująco na wyściółkę jelit. Podam przepis wkrótce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz